Java programozó képzés

Manapság mindenhol arról hallani, hogy a programozásé a jövő, és legyen mindenkiből programozó. Ez még jó ötlet lehet, ha 18 évesen állunk neki a tanulásnak, de mi a helyzet akkor, ha később, már munka mellett szeretnénk magunkat átképezni?

Köszönhetően a 21. századnak, ma már akár a negyedik X betöltése után sem késő új szakmát tanulni. Erre jó példa a ViktorJava.com bloggere, aki 36 évesen döntött úgy, hogy megismeri a Java nyelv fortélyait. A programozó képzés munka mellett történő elvégzéséről blogot is vezetett, ahol folyamatosan mutatta be a tanulás során felbukkanó nehézségeket.

A 9 hónapig tartó önképzésnek meg is lett az eredménye, Viktor már képes grafikus felülettel működő saját szoftvereket készíteni. A tanulás pedig nem marad abba, hiszen a bloggert már további megismerni való technológiák érdeklik, hamarosan kezdi a JavaScript tanulását, utána pedig a HTML, CSS és PHP felé fordul majd.

A tanulását egy mentor kisérte, aki nem csak leellenőrizte a beküldött forráskódokat, de segített átlendülni a néha igencsak gondolkodást igénylő tananyagon. A ViktorJava blogon erről egy külön bejegyzés is található, Szükség van-e mentorra a Java SE tanfolyam elvégzéséhez? címmel.

A weboldal nem csak lelki támogatást nyújt a Java programozást tanulni kívánó vadiúj hallgatóknak, de bebizonyítja, hogy ma már kellő kitartással bármi elérhető. Nem kell ehhez más, csak egy alap számítógép, akarat és idő. Utóbbit a legnehezebb biztosítani a munka mellett, de a ViktorJava blogot olvasva kiderül, hogy a naplót vezető programozó a legtöbbször késő este, hétvégén és ünnepnapokon tanult. Vállalkozóként ugyanis havonta 200 órányi munkát végzett el, emellett talált még időt a programozó képzés munka mellett történő elvégzésére.

Az online Java tanfolyam szerencsére még ma is elérhető, ráadásul magyar nyelven segíti az önképzést, az opcionálisan választható mentor pedig szintén ezen a nyelven támogatja a tanulást. Így még az angol nyelv hiánya sem lehet ok a szakmaváltás halogatására, csak követni kell a ViktorJava bloggerét, és tenni valamit a saját jövőnkért.